Vrtoglavica i oteklina lica

Prvo spomenuti: "Zhei chiu chia i jing" (Canon o temeljima akupunkture i moxibusta, 282).

klasifikacija: točka križanja nogu Shao-yang kanala žučnog mjehura i posude Yang-wei-may.

Naslov: "Moo" je "oči"; "Chuan" - "otvori se u stropu". Točka je smještena izravno prema gore od oka, na liniji koja prolazi s obje strane krune, poput izlaza na stropu sobe. Koristi se za liječenje bolesti oka.

Ostala imena:
• Chih-in.

lokalizacija: 1 tsun od točke Tou-lin-chi VB.15, na poveznoj liniji između To-lin-chi točaka VB.15 i Feng-chi VB.20, na 2.25 tsunya izvan stražnjeg središnje linije.

funkcije:
1. Point Mu-chuan VB.16 se nalazi na glavi, odnosi se na podnožju Shao-yang kanala žučnog mjehura, što ima izvana odnos s unutarnje stopala Jue Yin jetre kanal. Igrač je Shao-yang žučni mjehur kanal počinje na vanjskom kutu oka. „Jetra se otvara u oči.” Glavna funkcija Mu-Chuan VB.16 trenutku je „oko osvjetljenja”, to jest, točka se može koristiti u raznim bolestima oka, poput smanjenja vidne oštrine, zamagljen vid, crvenilo i bol u očima, suzenje na vjetru, konjuktivitis.
2. Mu-chuan VB.16 - točka križanja nogu Shao-yang kanala žučnog mjehura i posude Yang-wei-may. Yang-wei-mai posuda kontrolira van. Kanon "Nan Jing" (kanon teškoća) navodi:

"Yang-weiove bolesti - uzbudljive zimice i groznicu."

Točka se može koristiti za vanjski sindrom, koji je popraćen vrućicom bez znoja, zimice, glavobolja, nazalnih zagušenja.
3. Točka je smještena na glavi, lokalna je točka liječenja bolesti poput vrtoglavice, oteklina lica, karijesa i upale desni gornjih zuba.

indikacije:
• Bolesti očiju: smanjena vidna oštrina, zamagljen vid, crvenilo i bol u očima, suzenje na vjetru, konjunktivitis.
• Vanjski sindrom: febrilni uvjeti bez znoja, zimice, glavobolja, nazalna zagušenja.
• Lokalne bolesti: vrtoglavica, oticanje lica, karijes i upala desni gornjih zuba.

Kombinacija:
• Glavobolja: Mu-chuan VB.16, Tian-chun VB.9, Feng Chi VB.20.
• Vertigo: Mu-chuan VB.16, Bai-hui VG.20, Shen-mai V.62, Chih-yin V.67, Lo-tsue V.8.
• Crvenilo očiju: Mu-chuan VB.16, Da-ling MC.7, He-gu GI.4, E-MEN TR.2, Shan-hsing VG.23, Tsu-an-chu V.2, Si- chu-kun TR.23.
• Edem lica: Mu-chuan VB.16, Xian-gu E.43.
• Bolesti očiju: Mu-chuan VB.16, Feng-chi VB.20, Tsuan-zhu V.2, Tung-tzu-liao VB.1.

tehnika: horizontalno probijanje do dubine od 0,3 do 0,5 tsunya ili probijanje pomoću troslojne igle s krvlju. Moksibustion: 3 - 5 češera ili 5 - 15 minuta moxa-cigarete.

Napomena: u knjizi "Zhen chiu da cheng" (Velika postignuća akupunkture i moksibusta, 1601), kaže se da je točka Mu-chuan VB.16 smještena na 1,5 tsuni natrag od Tou-lin-chi VB.15.

autor: PV Belousov "Akupunkturne točke kineske terapije zhenzhu"

2016 © igolkin.biz Akupunktura i akupunktura.
E-mail: [zaštićen e-poštom]