Zubni edem u psu što treba učiniti

Postavljanje četveronožnog prijatelja, svakog vlasnikatrebali biste znati da mnogi zdravstveni problemi s kojima se možete suočiti povezani su sa šapama. Nijedna od životinja nije osigurana od ozljeda i bolesti, a ovisno o pasmini, kućni ljubimac može patiti od sljedećeg:

  1. ozljede šapa
  2. ozljeda kralježnice
  3. joint displazija
  4. čunjeva ili tumora

Borba je traumatska okupacija.

Najčešće pate od velikih pasaulične borbe, neodgovarajuće obuke, led. Male pasmine dovoljno nesretne skočiti s kauča, pada s korak ili se slučajno pritisnut vlasnike. Dakle, veličina psa utječe samo na uzrok uganuća, modrica, uganuća i prijeloma šapama.

Kod uzimanja istezanja ili modrice, pas se obično limps na oštećene šape, oštećeni zglob može biti natečen. Životinja sa strahom dolazi na šapu. Nakon sna, može se cviliti.

Liječnici ne trebaju zvati, s modricom potrebno je primijeniti hladno oblog na 1. dan tijekom 30 minuta. svakih 2 sata. Na 2-3. Dan, grijaći jastučić, čarapu s toplom soli, toplo se plava svjetiljka.

I kada se istezanje primjenjuje elastična zavoja. Aktivne igre nisu dopuštene.

Kao dislokacije, oba fraktura su vrlo opasna, i to je do problema kategorički ne, Kad se dislokira, kost izlazi iz zgloba. Tkivo oko zgloba kruži, ali za razliku od istezanja, pas na šapu ne može postati. Samo veterinar može točno ispraviti spoj na mjestu. Ako je prijelom otvoren, kost se vidi izvana. Sa zatvorenim lomom šape u psu, zahvaćeni ekstremitet izgleda kraći od drugog.

U oba slučaja, potrebno je popraviti šapu, možda, kako biste popravili psa na štit. Stavite hladnoću na oštećeno područje i dajte životinjski analgin. I što je prije moguće dostaviti klinici veterinaru.

Pacijentova kralježnica je slaba.

Obično užasni domaćin zove veterinarstvoklinika s riječima: "šapice su oduzeta od psa" i traži od njih da objasni što se dogodilo s kućnim ljubimcem. U takvim slučajevima vrijedi prisjetiti se raznih uzroka i mogućih posljedica.

Kad je pas imao samo problem, jako punovažno je pravodobno postupati u skladu sa svim veterinarskim uputama. Međutim, obično najprecizniji način za točno određivanje uzroka postaje isporuka odgovarajućih testova i rendgenskih zraka. A ako se psa leđa zareži, tada najčešći razlog za to je obično ozljeda leđne moždine .

Vjerojatnost bolesti je većastupanj u malim i srednjim pasminama. One uključuju, prije svega, šibice, a nakon njih - brachycephalic pasmine - psi s kratkim vratom, okrugla glava, ravna njuška i ravni nos (Pekinški, Bulldog). Genetski predstavnici tih pasmina su predisponirani za takvu bolest. Problemi lezije intervertebralnih diskova mogu započeti u dobi od 3 do 8 godina. Štoviše, čak i najbolje obrazovanje i njega ne jamče savršeno zdravlje.

Ali nemojte misliti da su predstavnici takvihvelike pasmine kao što su Veliki Danci, Njemački pastiri, Rottweileri i drugi nisu pod utjecajem takvih bolesti. Imaju priliku "učiniti sretnim" takvu bolest od sebe i njihov vlasnik je obično na pozadini drugih bolesti s puno poštovanja. Razvoj bolesti u tim pasminama znatno je sporiji, u početku pas lima na jednoj od stražnjih nogu, a domaćin može imati vremena da reagira na bolest.

Prije neuspjeha stražnjih udova, postupno povećanje simptoma, može se vidjeti sljedeća slika. Biti bolestan sa psom počinje ne leđa, već šape, U početku, to može biti blaga bol, a ondapas ne može stupiti na stražnju šapu, šepajući. Dalje u udovima postoji slabost, a zatim šape psa počnu tresti i kopirati. Konačno, postoji postupno obamrlost. Nakon toga, stražnje noge su odbijene, i bez molbe će pomoći podići ljubimac na noge.

Oštećenje kralježnice možda neće uspjeti.

Jasno je da jako bučno i aktivno dijete možene samo da odvlače od posla, da natapaju tepih u hodniku i da oštećuju namještaj, već da i sami naštete. To je moguće tijekom aktivnog odmora, kada pas može pasti s visine, skliznuti, ozlijediti se tijekom borbe, oštri zavoji, dok se trče. Prema tome, pas je ozlijeđen mehaničkim oštećenjima, naime kompresije leđne moždine, Odmah zaustavite opskrbu kisikom,normalnu opskrbu krvi i hranjivih tvari. Postoji oteklina, a stisnute stanice mogu nagrizati i poremetiti prolaz impulsa koji kontroliraju rad udova. U najgorem slučaju, čak je i pucanje kralježnične moždine moguće.

Uz genetsku predispoziciju psa moguće je nekoliko vrsta bolesti:

  1. Osteokondroza - poremećaj međubirnih diskova i zglobova javlja se zbog problema s mikrokrižicom, genetskim defektima u razvoju ili manifestacijom prethodno primljenih ozljeda;
  2. Degenerativne bolesti - razvijaju se kao posljedica poremećaja metaboličkog procesa u tkivima kralježnice koja je puna opasne bolesti cijele kralježnice i složenog liječenja;
  3. Tumori - razvijaju se u kralješcima, što je opasno za kralježničnu moždinu i živce signala, do frakture kralježnice.

Zbog dobi, veliki psi su podložni takvimabolest poput spondiloze. To je bolest postupnog starenja kralješaka. Usporen je poraz svih dijelova kralježnice, a prvo se pas zalazi na stražnje noge, a nakon nekog vremena odbijaju. Ali kako bi izbjegli ovaj proces je gotovo nemoguće zbog svoje prirodnosti.

Pas hodao? Odmah do veterinara.

Ovisno o tome koliko je jaka i kakodugo je postojao negativan utjecaj na kralježnicu, toliko mnogo izraženijih vanjskih manifestacija bolesti. Stupanj opasnosti od oštećenja može se vidjeti iz ponašanja psa. Prva faza bit će vidljiva u suprotnosti s hodom (šuštanjem), drhtanjem šape, neodgodivosti da ustane. Ekstremni stupanj lezije je vidljiv s potpunim gubitkom osjetljivosti i neuspjehom stražnjih šapa.

Što trebam učiniti ako imam simptome?

Vrijedno je razumjeti da bez obzira na značajkevanjskih znakova, potrebno je što je prije moguće otići u veterinarsku kliniku. Nemoguće je sami postupati s kućnim ljubimcem, to može značajno pogoršati situaciju do smrti, Odmah reagirajte nakon prvih znakovapromijenjeno ponašanje. Čim dođe do reakcije na bol kada se promijeni položaj, hrapavost, vrištanje, trebate uzeti psa veterinaru, jer inače odugovlačenje može uzrokovati ozbiljne posljedice.

Kad dobije ozljedu kralježnice, pas ne možeprijevoz na uobičajeni način. Treba se pričvrstiti na fiksnu površinu (na primjer, na ploči) s trakama ili zavojima. Nemojte sami davati lijekove protiv bolova, budući da pas tijekom bijega prestane odoljeti previše tijekom prijevoza. U veterinarskoj ordinaciji, zdravlje ljubimca uglavnom ovisi o profesionalnosti stručnjaka.

Pastiri, Veliki Danci, Labradori. retrievera i drugih postoji opasna predispozicija na bolest zglobova kuka - displasia, u kojoj su uništene. Obično se bolest počinje razvijati u razdoblju od 12 do 18 mjeseci. Razlog je brz rast i velika težina štene. Takvo veliko opterećenje na zglobovima dovodi do njihova uništenja. Možete vidjeti kako pas limps, ovaj simptom se očituje u dvije godine.

Dysplasia zglobova kuka je meteža velikih pasmina.

U ovom slučaju, genetska predispozicijaimaju većinu velikih pasmina pasa. Vrlo ovisi o profesionalcima koji pasa pasa za prodaju. Važno je da pažljivo odbiju bolesne životinje i ne dozvoljavaju im da se množe.

Kod pasa koji nemaju predaka s takvom bolešću,postoji mnogo manje mogućnosti nasljeđivanja bolesnih zglobova. Međutim, mogućnost nepravilne njege je moguća. To se posebno odnosi na suosjećajne majstore koji okružuju svoje kućne ljubimce prekomjernom pažnjom. U ovom slučaju, za svaku manifestaciju uzbuđenja štene, domaćin reagira: "Da je gladan!" Ili nevoljkost da posvetimo vrijeme djetetu se manifestira u punjenju psa zdjelu delicija. Budući da beba ne kontrolira apetit, a vlasnici ne uspostavljaju točan režim, on počinje brzo rastu masnoće.

Ako je hrana dana unutar normalnih granica, ondaVrijedno je provjeriti količinu, ali kvalitetu hrane. Znanstvenici su otkrili da nedostatak odgovarajućih omjera fosfora i kalcija u prehrani kućnog ljubimca također uzrokuje displazije. A to je vrlo uobičajeno kada se koristi jeftina suha hrana ili prekomjerna upotreba mesa kao glavnog jela.

U većini slučajeva, vanjska manifestacija bolestipostupno se javlja. Prije manifestacije hromosti, pas često leži na podu, stražnje noge su usmjerene u različite smjerove. Tijekom trčanja pas pomiče šapama ili trkaći kunić, gurajući obje šape. Dodirivanjem kuka, možete dobiti dojam da pas ima grčeve šape, od kojih se šapće.

Kada se ovi simptomi očituju odmahidite na veterinarsku kliniku, a ne čekajte na potpuni neuspjeh krava. Nema liječenja kako bi se riješila displazija. Postoji samo suspenzija njegovog razvoja. Jedina je mogućnost potpuno izliječena - skup postupak.

To je vrijedno razumjeti češeri i tumori su radikalno različiti, Dakle, na nogama velikih pasa postoje tumoriu obliku rastresija tamne kože. Oni se izravno oblikuju na kost, što uglavnom utječe na prednji dio tijela. U tom slučaju, psi počnu zalutati i odbiti se ustajati za jutarnju šetnju. Pojavljuje se izvana obično u dobi od 6 godina.

Konus na šapu može imati drugačije podrijetlo. Ako prođe nekoliko dana, onda ništa drugo ne vrijedi, samo je imala prirodu lako upale. Inače, konus je opasan jer pripada jednoj od dvije kategorije. Ako je njegov rast spor, i nalazi se samo na jednom mjestu - onda je ovaj tumor benigan. Maligni tumori su rakovi koji brzo rastu i utječu na druga tkiva. Mogu krvariti, probijaju se kroz tkivo.

Kada postoji tumor ili konus koji ne prolaziU roku od 2-3 dana, treba kontaktirati veterinara. Zdravlje psa ovisit će o pravodobnosti akcije i sposobnosti da izrezati formaciju s najmanjim posljedicama. Zato je potrebno uzeti odgovorni stav prema vašem kućnom ljubimcu kako bi mogao biti zdrava i da se već dugi niz godina može radovati svojim vlasnicima.

Video. Hip displazija kod pasa